Accu van mijn auto vervangen

Accu auto vervangen

Vervangen accu

Gemiddeld gaat een auto-accu zo’n vier tot zes jaar mee, maar met een beetje onderhoud kun je de levensduur van de accu aanzienlijk verlengen.

Wat is een accu?

Simpel gezegd is een accu (afkorting van accumulator) een oplaadbare houder van elektrische energie. De accu levert de stroom voor de startmotor. Tijdens het rijden wordt de accu bijgeladen door de dynamo. Zo is er altijd genoeg stroom om na stilstand weer te starten.

Waarom raakt een accu leeg?

Verlichting, radio, airconditioning, achterruitverwarming en stoelverwarming: het zijn allemaal energieverbruikers. Als je ze gebruikt met een uitgeschakelde motor raakt de accu snel leeg. Hitte is ook slecht voor de accu – accu’s gaan vaak in de zomer defect – waardoor de kans op startproblemen toe neemt naarmate het kwik daalt. De accu verliest startcapaciteit door kou. Een accu die in de zomer met de hitte capaciteit verliest, kan in winterse omstandigheden een auto niet meer starten. Gemiddeld heeft ruim één op de vijf auto’s een accuprobleem. 

Wanneer vervang ik mijn accu?

Een accu gaat gemiddeld vier tot zes jaar mee. Meestal is de accu aan vervanging toe als tijdens het rijden het lampje van de accu gaat branden. Ook moeizaam starten is zo’n signaal. In het ergste geval start je auto helemaal niet meer. Je kunt dan een poging wagen met startkabels en de auto van een vriendelijke voorbijganger. Of je belt een pechhulp service. Het is aan te raden om je accu daarna te vervangen.

Bekijk de verwachte kosten voor het vervangen van de accu van jouw auto
 

Waar vind ik de accu?

Bij de meeste auto’s zit de accu onder de motorkap, meestal links- of rechtsvoor. Bij sommige auto’s is de accu in de kofferbak gemonteerd. Wees voorzichtig wanneer je een accu loskoppelt. Haal eerst de – pool los en daarna de + pool. Monteer je de accu weer, zorg dan dat beide aansluitingen (polen) stevig vast zitten.

ACCU TIPS

  1. Een accu is gevuld met een oplossing van zwavelzuur en gedestilleerd water. Draag daarom altijd handschoenen – en bij voorkeur een veiligheidsbril – wanneer je iets aan de accu doet!

  2. Veel accu’s zijn tegenwoordig onderhoudsvrij. Een niet-onderhoudsvrije accu kan je regelmatig bijvullen met gedestilleerd water.

  3. De accu is met twee loden polen (+ en -) op je auto aangesloten. Op deze polen kan aanslag ontstaan, waardoor het contact wordt onderbroken. Je kunt de polen schoonmaken met een borstel en een oplossing van water en soda.

  4. Als je de auto wat langer niet gebruikt, dan kun je de accu aansluiten op een ‘druppellader’. Zo houdt de accu zijn elektrische lading.

  5. Zorg dat je de accu met de bevestigingsbeugels stevig in de accubak plaatst. Een accu gaat langer mee als deze tijdens het rijden stabiel blijft.

  6. Laat op de accu tijdens een onderhoudsbeurt een accutest uitvoeren. Zo voorkomt u achteraf onnodige problemen en ongemak.