Nieuws en Advies

Alles over de APK van je auto

Datum:
19 oktober 2012
Door:
Redactie Carsom.nl
Foto:
Carsom.nl
APK keuring van je auto

Wat wordt er eigenlijk verstaan onder de APK? En welke rechten en plichten brengt dit met zich mee? Carsom.nl helpt je verder!

Wat is APK?

APK (Algemene Periodieke Keuring) is de verplichte keuring van je auto. Na goedkeuring krijg je een keuringsrapport. Als je auto wordt afgekeurd heb je in elk geval twee maanden voor reparaties en herkeuring. De APK geeft geen garantie dat je voertuig de rest van het jaar veilig en onderhoudsvrij blijft. Het blijft dus belangrijk om regelmatige controle en onderhoud uit te laten voeren.

Waarom APK?

De keuring is vooral gericht op de veiligheid van je auto (remsysteem, bandenprofiel, verlichting, gordels e.d.), maar ook steeds meer op de impact voor het milieu (door het checken van de samenstelling van uitlaatgassen bijvoorbeeld).

Wanneer laat ik mijn auto APK keuren?

  • Auto’s met benzinemotor worden na vier jaar voor het eerst gekeurd. Dan nog twee keer om het jaar en daarna jaarlijks.
  • Auto’s die op diesel of LPG rijden worden na drie jaar voor het eerst gekeurd en daarna jaarlijks.
  • Klassiekers ouder dan 30 jaar worden om het jaar gekeurd. Auto’s van vóór 1960 zijn vrijgesteld van APK.

Je krijgt een brief van de RDW als de APK datum nadert. Zorg dat je auto op tijd gekeurd is, anders krijg je een boete (€ 120). Ook wanneer je daarna zonder geldige APK rijdt riskeer je elke keer weer die boete.

Bekijk voor jouw auto tot wanneer de APK geldig is

Wat zijn de kosten van een APK?

Er bestaat geen standaardbedrag voor de APK. Wel is het verstandig om vantevoren duidelijke kostenafspraken te maken met de garage die de keuring uitvoert.

Waar kan ik terecht voor een APK keuring?

Elke garage die is erkend door de RDW (zie RDW-schild of oranje RDW-sticker) voert APK keuringen uit. Bij veel garages kun je zonder afspraak je auto laten keuren. Combineer je de keuring met een onderhoudsbeurt, dan is de APK soms gratis. Bovendien weet je dan zeker dat je auto wordt goedgekeurd.

Wat als ik het niet eens ben met het resultaat van de APK?

Ben je het niet eens met de afkeuring van je auto? Dan kun je een een herkeuring aanvragen bij de RDW. Hier zijn kosten aan verbonden. Je krijgt het bedrag echter terug als je auto inderdaad ten onrechte is afgekeurd. Let op: ben je het niets eens met de afkeuring van je auto, ga dan direct in beroep bij het RDW APK-Centrum Nederland (bel met 0900-0739, € 0,10 per minuut).
 

APK Tips

  1. Maak van tevoren afspraken over de keuring. Bijvoorbeeld dat de garage (grote) reparaties vooraf met je bespreekt.

  2. Stel belangrijke reparaties niet uit tot de APK. De problemen worden vaak steeds groter en de kosten hoger. 

  3. Vanaf twee maanden voor de APK-datum mag je al laten keuren. Dat kan handig zijn als je op vakantie gaat of reparaties verwacht.

  4. Simpele reparaties (zoals ruitenwisserbladen) kun je vaak nog even zelf doen.

  5. Neem je kentekenbewijs mee als je een APK laat uitvoeren (deel 1 of het nieuwe deel 1a).

 

Verwacht onderhoud aan mijn auto bekijken